Skolor

Det är bara att börja.


Eleverna efterfrågar undervisning i psykisk hälsa. I väntan på politiska beslut är det många skolor runtom i Sverige som gör vad de kan för att erbjuda denna livsviktiga kunskap till sina elever.

Här samlar vi inspiration och gratismaterial för undervisning i psykisk hälsa.

Polhemskolan


På Sveriges största gymnasieskola, Polhemskolan i Lund, får alla elever undervisning i psykisk hälsa. Under lektionerna i idrott och hälsa får eleverna lära sig om psykisk hälsa och vad man behöver för att må bra. På mentorstiden diskuterar de olika hälsoteman som ensamhet, trygghet på nätet och hur man lägger upp studierna.

Den 10 september varje år, på suicidpreventiva dagen, framför alla elever i årskurs 1 en koreografi på skolgården som en manifestation för psykisk hälsa. Här är inspelningen från år 2021.

Erik Allard, gymnasielärare i psykologi samt idrott och hälsa

”Sedan vi började satsa på psykisk hälsa har vi allt fler elever som tar gymnasieexamen. I vår årliga hälsoenkät ser vi en tydlig trend att eleverna mår bättre och att de trivs bättre med sina klasskamrater och lärare.”

Erik Allard, lärare i psykologi samt idrott och hälsa

Pedagogiskt material

Blandade känslor är ett lekfullt material av Rädda Barnen för barn 9-12 år om att förstå sig själv och sina känslor bättre.

För alla unga – en utbildning i psykisk hälsa är en digital utbildning som riktar sig till högstadiet.

UR samlar program, poddar och föreläsningar om psykisk hälsa som kan användas i undervisningen.

”På vår skola är detta självklart lika viktigt som fysisk hälsa. Idrott och hälsa innehåller undervisning, övningar och reflektioner kring hur man mår. Hela kollegiet deltar när vi fördjupar oss i hur vi kan jobba ännu mer med frågorna och vi har ett nära samarbete med elevhälsan. I alla utvärderingar framgår tydligt hur uppskattat det är av eleverna.”

Catharina Elgh, rektor Sveaskolan

Har du förslag på material som borde finnas här?